2015. február 8., vasárnap

Amit így január végeztével elmondanék

Az az, hogy nem tudok címet adni, valahogy minden kreativitásom elvész, amikor el kell nevezni valamit. Na, de a lényeg, hogy itt egy új rovat. Mindig imádom mások havi összegző posztjait olvasgatni, úgyhogy kitaláltam, hogy idén nekem is lesz valami ilyesmim. Mivel nem veszek minden hónapban könyveket, nem is olvasok olyan sokat, hogy abból kedvenceket válogassak, ez egy hó végi vegyes poszt lesz, nem csak könyves témában, hanem mindenről, amit elég érdekesnek és "közérdekűnek" tartok ahhoz, hogy megosszam. Például itt fogom kiélni azt az időnként rám törő érzést, hogy beauty témában is megnyilatkozzam (hah, ha két évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy nekem arra lesz ingerenciám, hogy beauty-s dolgokról írjak durván kiröhögtem volna).
Persze nem én lennék, ha nem csúsztam volna el vele, de végül is még február eleje van, még belefér, nem?





Könyves
Januárban a vizsgaidőszak felemésztette minden olvasási ambíciómat. Viszont most kifejezetten érdekes kötelező olvasmányok is akadtak a kezemben, és nem kizárt hogy egy-kettőhöz visszatérek, hogy teljes egészében is elolvashassam őket. Határozottan ez volt az eddigi legérdekesebb vizsgaidőszakom (és a legsikeresebb is).
De azért belekezdtem egy regénybe is Robert Holdstock: Mitágó-erdőjébe, már túl vagyok a felén, egyelőre elég hullámzó a viszony vele, most épp nem tetszik annyira, de ha két nappal ezelőtt még azt írtam volna, hogy tetszik, négy nappal ezelőtt pedig szintén nem tetszett, szóval majd meglátom hova kanyarodik ki végül.
Január még két szuper könyves hírt tartogatott. Az egyik, hogy hosszas viszontagságok után megérkezett az e-book olvasóm, és teljesen oda vagyok érte. A másik egy "kicsit" közérdekűbb, január 20-án megjelent a Tündérkrónikák 7. része a Burned. Ez a kettő pedig úgy függ össze, hogy az e-olvasómnak hála nem sokkal a megjelenés után már olvashattam is. Úgyhogy most angolul olvasom. Én! Angolul olvasok! Egy egész regényt! És még értem is! Nagyon boldog vagyok, úgy látszik jobban tudok angolul, mint hittem, bár azért akadnak homályos foltok a szövegben az esetek 95% mindig tudom miről van szó.
Maga a regény viszont eddig (40%) nem igazán nyűgözött le, de ismerem már Moningot annyira, hogy ne mondjak le róla.




Néznivalók 
Január nagy felfedezettje számomra egy rövidke kis sorozat volt a Galavant. Mindössze 8 darab 20 perces részből áll, de egyszerűen imádni való az egész úgy ahogy van. Ez egy középkori hősös-lovagos tündérmese komédia. Galavant, a neves hős, szerelmét elrabolja Richard király ő pedig felkerekedik, hogy megmentse szíve hölgyét, de aztán a dolgok nagyon nem úgy alakulnak, ahogy kellene.
Ez nem egy nagyokat nevetős történet (bár lehet azt is nem egyszer), hanem olyan végig vigyorgós üdítő szórakozás, csupa szeretni való karakterrel. Ja, és énekelnek is benne, de ne ijedjetek meg mert... de ez butaság, ugyan miért ijednétek meg az énekléstől? Énekelni jó dolog, és ebben jól is énekelnek. Ami a legjobban tetszett, hogy tele van kikacsintással, és öniróniával. Az énekek is rendesen a történet részei, kifulladnak egy dal után, fintorognak amikor a másik dalra fakad, összevesznek azon, hogy kié legyen a zárszó. És olyanokat mondanak, hogy nem törhetnek be a kastélyba szerdán mert arra nem rímel semmi jó :)
Ah, mondtam már, hogy imádni való az egész? Mondtam. Akkor nézzétek, vagy legalább szurkoljatok velem, hogy legyen 2. évada. És hallgassátok meg a felvezető dalt. (Én magamban már csak énekelve tudom kiejteni a nevét :)


Lányos dolgok
Arra jöttem rá, hogy nem tudnék lemondani az illatos krémekről (vagyis nyilván, ha valami olyan betegségem lenne megtenném, de nagyon szenvednék), még akkor is ha elvileg irritálnak (engem ugyan nem, engem kifejezetten boldoggá tesznek :). Mostanában három olyan nagy kedvencem van, amiket elsősorban az illatuk miatt szerettem meg:

Az Yves Rocher messze földön híres kávés tusfürdője talán a legjobb tusfürdő, amit valamit valaha használtam. Egy részt az illata fantasztikus olyan igazi kávés (bár, meg kell jegyeznem, hogy én magam nem vagyok egy nagy kávés, úgyhogy ezt a kijelentést némi fenntartással kezeljétek), és nagyon finom krémes az állaga. Azt hiszem egy ideig nem fogom lecserélni.

A Lush (és a The Body Shop) márkát először igencsak fenntartással kezeltem, mert eléggé túlárazottnak tartom őket, és úgy éreztem inkább csak trendik mind sem, hogy valóban annyival jobbak lennének a többi drogériás cuccnál. Aztán kiderült számomra, hogy ezek többnyire Fair Trade termékek, ami egy igazságos világban legalább olyan fontos lenne, mint az, hogy tesztelnek-e állatokon (valamint ez részben magyarázat arra, hogy miért drágábbak). Szóval elhatároztam, hogy majd veszek tőlük valamit a támogatásom jeléül. Így került hozzám a Let The Good Times Roll (már a nevét is imádom) arctisztító. Az illata mesés, de annyira, hogy ha nem tudna semmi mást akkor is szívesen használnám. De tud, nem mondom, hogy egy csodaszer, de nagyon pihe-puha lesz tőle a bőröm, és nem szárít, vagyis néha egy picit igen, de ez lehet azért is mert többször használtam a szükségesnél (nem bírtam megállni :). Egyetlen hátránya, hogy nem vagyok hajlandó utána bekrémezni az arcom, mert nem akarom, hogy bármi belerondítson az illatába.
Mindent összevetve a Lush üzletpolitikája nagyon szimpatikus, valószínűleg veszek tőlük még mást is, és ezt a terméket is biztosan újraveszem majd.

A Labello vaníla és makadámdiós ajakápolójára mondhatnám, hogy életem legjobb ajakápolója, és nem is hazudnék, de egy kezemen meg tudnám számolni hány ajakkencém volt, úgyhogy ez nem nagy szó. Viszont ennél a terméknél jöttem rá, hogy mit is tud egy igazán jó ajakápoló, hihetetlen milyen gyorsan rendbe teszi a számat. És nekem a tégelyes kiszerelése is tetszik, tudom, hogy nem túl praktikus és higiénikus (én is csak este használom), de olyan kis helyes és elegáns így. Az illata is isteni persze, eleinte az orrom is gyakran olyan lett, mert túl lelkesen szagolgattam :)


9 megjegyzés:

  1. Meghallgattam a Galavant dalt... jaj, szerintem ez nagy kedvenc lesz. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó, örülök :D Remélem tényleg tetszeni fog :)

      Törlés
  2. Ezeket a posztokat is szeretni fogom! :)
    A Burned is Dani szemszögéből íródott? Erre nem bírtam rájönni a fülszövegből.
    Valahogy amúgy nem merem elrontani a Fever-élményemet ezekkel a kiegészítésekkel (már ha azok).
    Úgy tűnik, a kávés tusfürdő-mánia az egész közösségünkön végigsöpör, mondjuk nem csoda, állati jó illata van. És igen, az illatos dolgok jók, ha egyszer olyan szerencsések vagyunk, hogy nem bántja a parfüm a bőrünket, akkor miért is tagadnánk meg magunktól őket? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katacita, a Dani spin-off trilógia átment valami másba, így tulajdonékppen sima folytatások a kötetek, és 9 rész lesz összesen a meglevő 5 feverhez. Nem Dani a fő narrátor, bár az elején ő is felbukkan narrátorként, de főleg Mac kap ismét szerepet. (plusz Christian, Kat, Unseelie King, Lor és egy új szereplő)

      Törlés
    2. Nem a Burned már újra Macé (bár van egy-két vendég narrátor). Az Iced végül is mondható kiegészítésnek, én nagyon szerettem. A Burned inkább folytatása az eddigieknek, de nekem kevésbé tetszik, viszont azt hiszem a többség fordítva van ezzel. De megértelek, én is félve közelítek egy jó zárás után a folytatásokhoz. Talán ezért is nem tetszik annyira a Burned, mert szerintem nagyon jól zárult az 5. rész, és zavar, hogy most megint azokat a szálakat abajgatják. Na, de lehet, hogy a végén valami jó sül ki a dologból :)

      Bizony, bizony éljenek az illatok! :D

      Törlés
  3. Tök jó poszt lett, több ilyen összegzést, és jöhet a beauty content is :D
    Örülök, hogy angolul olvasod, és ne add fel, szerintem, jó kis könyv, és jó sok minden marad nyitva, de ezt ugye beszéltük az én posztomnál is. :))))
    A kávés tusfürdő nekem is van, de még nem kezdtem el használni (nagyok a készleteim na :D). Ehhez a vaníliás ajakápolóhoz meghoztad a kedvem pedig utálom amit ujjal kell kenegetni, a tubusost szeretem (vagy hogy hívják a normált).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)

      Feladni eszem ágába sincs, csak most kevésbé vagyok lelkes :)

      Remélem neked is jó lesz ez az ajakápoló, nekem tényleg nagyon bevált, bár az én ajkaim nem szoktak nagyon extrémen száradni. Igen, jó lenne ha lenne tekerős (én így hívom :)) változata is, akkor hurcolhatnám magammal, azt én is jobban szeretem.

      Törlés
  4. Jó ötlet, hogy több mindenről írsz, átveszem az ötletet, ha lehet. :) A Galavantről már hallottam molyon, akartam is nézni, csak aztán elmaradt. Jópofának tűnik és nem is hosszú.
    A Tündérkrónikákkal le vagyok maradva, majd nyáron tervezem behozni a lemaradást. Megértem, hogy nem tetszik annyira, ezek a későbbi (lezárt sztorihoz írt) kötetek általában nem olyan jók (lásd Clare TMI 4,5,6 kötetei, amikre több éve nem bírom rávenni magam).
    Angolul olvasni jó, csak így tovább. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy lehet :) A Galavantet akkor nézd meg, ha nagyon le vagy fáradva, nagyon üdítő a maga kis egyszerűségével.
      Azóta már elolvastam az új részt, a végére már egész jó lett, de igen messze elmaradt előző részektől, ami végül is várható volt.

      Törlés