2015. január 1., csütörtök

Csak egy újabb évösszegző poszt

És itt vagyunk végre 2015-ben, a karácsony után ez az év végi/eleji listázás és tervezgetés a kedvenc dolgom ebben az időszakban. Top listák és összegzések mindenhol én meg csak győzzem olvasni. Amint megírtam ezt a bejegyzést bekuckózok az ágyamba és végig olvasom az összeset, mert még csak egy-kettőre volt időm. Most pedig itt van nektek az én 2014-es összefoglalóm :)




Nos, ami engem illet ez egy kifejezetten pocsék év volt, és ez igen csak meglátszott az olvasmányaimon is. Egyrészt kriminálisan keveset olvastam, amin még túltenném magam, viszont nagyon sok rossz és még inkább középszerű olvasmány került a kezeimbe. Attól tartok, hogy ez már nem a könyvek hibája, hanem tartós olvasási válságban szenvedek, vagy besokallt a radarom és már nem tudja szűrni, hogy mi lenne jó nekem. Szóval most az okozott nekem némi dilemmát, hogy kiválasszam az év csalódását a sok közül, de azért sikerült.

2014 legnagyobb csalódása

Végig pörgettem magamban az olvasmányaimat, és amelyik visszagondolva nem dühített fel kiesett a játékból. Így lett a "nyertes" a Hová tűntél Bernadette (Maria Semple). Ne kérdezzétek miért ilyen ellenszenves nekem ez a könyv, nem tudnám pontosan megfogalmazni. Pedig nincs semmilyen komoly hibája, azt is értem mások miért szeretik annyira, de nekem még rágondolni is rossz, sajnálom.


De nem negatívkodom tovább, azért olvastam egy-két igazán jót is az évben.

2014 legjobbjai

Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Kétségkívül az egyik legjelentősebb dolog, amit valaha olvastam. Néha még most is azon kapom magam, hogy ezen elmélkedem. Valamint továbbra is lenyűgöz Shriver sallangmentes stílusa, annyira... őszinte, ez a legjobb szó rá.

Karen Marie Moning: Iced (Tündérkrónikák 6.)
Ez a könyv annyira jó, hogy kitesz tíz másikat, legalábbis nekem nagyon jól esett. Moning újra és újra fölül múlja magát, egy boszorkány ez a nő, vagy ki tudja mi...
Nem is írnék róla többet a róla szóló posztban már kellően kirajongtam magam.

Ők ketten az év abszolút kedvencei, amik mellett minden rossz könyv és félbehagyás elhalványul.
De azért még megemlítenék két nagyon jó olvasmányélményt 2014-ből. Az egyik Neil Gaiman és Terry Pratchett műve az Elveszett Próféciák, még mindig rajongok Gaiman írásáért, és aszerint az egy könyv szerint, amit Pratchett-től olvastam hasonlóan zseniális ő is, úgyhogy ez a könyv sikerre volt ítélve nálam (főleg, ha még a témáját is hozzávesszük), és nem is kellett csalódnom benne. (Idénre újraolvasós évet hirdetek, és akkor valószínűleg írok róla egy normális posztot.)

A másik pedig Joanne Harris legújabb itthon megjelent novellás kötete (amit nem nevezünk magyar nevén). A róla írt posztban csak 6 pontot adtam rá, és tényleg önmagukban nem éreztem olyan nagy számnak a novellákat, de hangulatuk teljesen belém ivódott, és még most is emlékszem milyen jó érzés volt olvasni, úgyhogy itt a helye. Hmm, azt hiszem több Harrist kellene olvasnom.



Hát ezek voltak 2014 legjei, és hogy mit tervezek 2015-re?

1. Elkezdek angolul olvasni, most már tényleg, sőt franciául is, mert szégyen, hogy felsőfokú nyelvvizsgám van belőle, de szerintem angolul jobban tudok.

2. Az előbb már "elspoilereztem", idén sok újraolvasást tervezek, hátha visszatér a lelkesedésem, és amúgy is van egy csomó kedvencem amikről szívesen írnék egy-egy bejegyzést.

3. Több non-fictiont olvasni. Mindenfélét történelmit, tudományost, útleírást, életrajzit. Ide nekem a valóságot!

4. Konkrét könyves listát nem írok, mert az úgy se teljesülne, de pár név akiktől mindenképp szeretnék olvasni valamit: Neil Gaiman, Charles Dickens, Joanne Harris, Terry Prachett, China Miéville.

Végezetül még ejtenék pár szót a blogról, visszanézve a bejegyzéseket két dolgot vettem észre, egyrészt nagyon keveset írtam, ami elég szomorú, másrészt szinte minden posztomhoz jött legalább egy komment (egyet kivéve) hihetetlenül örülök ennek és nagyon jól esik. Köszönöm, hogy itt voltatok olvastatok, és hozzászóltatok, remélem maradtok 2015-re is, én itt leszek :)

KÍVÁNOK MINDENKINEK SIKEREKBEN ÉS KÖNYVEKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET!



11 megjegyzés:

  1. az angolul olvasás nálam is be van tervezve, de nem egyszerű ennyi magyarul megjelenő, jó könyv mellé még ezt is beiktatni. (pont ezért is alig olvasok újra, csak a nagyon legeket, de még ez is alig fér bele.)
    búék neked. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én karácsonyra kaptam e-olvasót (csak gyári hibás szegény, úgyhogy még várhatom, hogy kicseréljék) azzal a céllal, hogy majd azon olvasok angolul, úgyhogy már nem lehet több kifogásom :D
      Hát igen magyarul is van bőven választék, de mostanában folyton hihetetlenül klassz angol könyvekbe botlom, meg egy ideje minden olyan könyvre aminek nem tetszik a borítója, vagy nem adják ki a folytatásait azt mondom, hogy nem baj, majd angolul :)

      Neked is BUÉK :)

      Törlés
  2. Olvasási válságra a tapasztalatok szerint két jó gyógyír van: vagy kedvenceket kell újra elővenni vagy eddig ismeretlen műfajokkal próbálkozni ;) Szóval az újraolvasás egy jó irány, hajrá!
    Boldog új évet és sok jó könyvet neked :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor remélem hamar kigyógyulok :D
      Köszönöm Neked is boldog új évet :)

      Törlés
  3. Boldog új évet! :)
    Annyira örülök a Kevin előkelő helyének! :) Fantasztikus mennyire belemászott a fejünkbe, és nagyon jó volt róla beszélgetni nálad (lehet, hogy oda született a legtöbb komment? :D)
    Hú, francia! én is tanultam, de egyre jobban halványul. Van egy francia HP-m, de nem vagyok olyan szinten, hogy élvezni tudjam, sajnos. Nekem marad az angol. :) Sok sikert!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. BUÉK :)

      Igen, a posztba is beleakartam írni, csak elfelejtettem, hogy Kevin a blog szempontjából is mérföldkő, oda született a legtöbb komment, az első poszt ami már az első napján több mint száz kattintást generált, és ami a legjobb az első ahol huzamosabb beszélgetés alakult ki :)

      A franciát sajnos nem sikerült a szívembe zárnom, úgyhogy míg az angolul olvasást nagyon várom, ez egy komoly kihívás lesz, de nem szeretném elfelejteni.

      Törlés
    2. És milyen jó kis beszélgetés! :)))

      Ó, sajnálom, én szerettem a franciát is nagyon, más kérdés, hogy nem annyira tudok :D

      Törlés
  4. Jaj nagyon jó ez a tavalyi 4-est kirugdosós képed! :D
    Sajnálom, hogy pocséknak élted meg, sajnos, van, hogy ezek a válságok hosszabbra húzódnak a kelleténél. Én azt tapasztaltam, hogy mást nem lehet tenni, csak kivárni... Viszont az öngyógyító újraolvasós ötleted lehet, hogy beválik! ;)
    Látom, egy évben Kevineztünk. És sokkolódtunk.
    Téényleg, az új Harris novellák, de jó hogy mondod! :)
    Felsőfokúd van franciából? Azt a leborult, de jó neked! :D
    Boldog új évet neked is! Kívánom, hogy mielőbb visszatalálj a jó könyvek erdejébe! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Nagyon szeretem az ilyen ötletes kis képeket :)
      Én is remélem, hogy az újraolvasás segíteni fog. Igazából tök izgatott vagyok, hogy meg adtam magamnak az engedélyt, hogy ne az új dolgokkal foglalkozzak, imádok újraolvasni :)

      Bevallom tényleg büszke vagyok a felsőfokúmra, épp ezért zavar annyira, hogy messze nem vagyok azon a szinten.
      BUÉK :)

      Törlés
    2. Gavaldát és Emilé Ajart/Romain Garty ismered? Szereted? Irigyellek, hogy eredetiben kényeztetheted magad akár velük is. :)

      Törlés
    3. Igen, Gavalda kívánságlistás, Emile Ajar pedig várólistás, de egyelőre csak magyarul :)

      Törlés